Ecologisch kunstproject De verdwijnende trap

Dit is geen echte trap, maar een zogeheten folly: ogenschijnlijk nutteloos met zijn scheve treden, de ene kant eindigend in het water, de andere bij een dicht raam. Het is een ecologisch kunstobject getiteld “De Verdwijnende Trap” en herstelt de verbinding tussen land en water.

Kunstenares Birthe Leemeijer ontwierp de trap met gekantelde natuurstenen treden en een bijzondere dieptewerking. In de brede voegen zit speciaal substraat, waar muurplanten goed op groeien. Daardoor zal de trap langzaam verdwijnen in het groen. Een ware ecologische trap dus, met verschillende, typisch Utrechtse plantensoorten.

Het kunstwerk kwam tot stand dankzij de gemeente Utrecht en het Mondriaanfonds. De Adviescommissie Kunst in de Openbare Ruimte was opdrachtgever en de Initiatiefgroep Vergroening Singel was intensief betrokken bij de ecologische randvoorwaarden en het beplantingsplan. Vrijwilligers beheren en onderhouden de eerste jaren de planten. De toekomst zal uitwijzen welke planten zich hier ‘thuis’ voelen. Want voor de ecologie begint het pas.
Ook voor passanten heeft de trap aantrekkingskracht. Loop gerust de trap op en neer om zelf te ervaren hoe vervreemdend die scheve treden werken. Maar let op de plantjes, óók náást de trap. Het onderste deel nodigt uit om even te gaan zitten. En honden komen hier graag om te drinken of een duik te nemen.


Voor extra informatie download onderstaand PDF-bestand: