oever Maliesingel
Langs de Maliesingel ontbreekt over een traject van ca 150 m lengte de betonnen beschoeiing, door de aanwezigheid van een rioolbuis op de grens van water en oever. Deze plek leent zich bijzonder goed voor een vooroever: de bestaande rij houten palen is aangevuld en de oeverzone erachter opgevuld met kokosrollen met oeverplanten. Met een gradiënt van nat naar droog. Met de beheerder bijzondere parken en de wijkopzichter zijn afspraken gemaakt over aangepast maaibeheer.
Foto rechts:natuurvriendelijke oever Maliesingel, juli 2019
Na verloop van tijd vallen de rollen niet meer op en vormt de voorzetoever een natuurlijke overgang van nat naar droog.
bolwerk Wolvenburg
Foto midden: luwe hoek Wittevrouwenkade en Wolvenburg, aug 2017
Foto rechts: natuurvriendelijke oever bolwerk Wolvenburg, juni 2015
In de noordoostpunt van de Singel, bij Bolwerk Wolvenburg, ontbreekt anno 2020 eveneens de harde betonnen oeverbeschoeiing. Zolang er onduidelijkheid is over de plannen van de nieuwe eigenaar en beheerder van de voormalige gevangenis Wolvenplein heeft bolwerk Wolvenburg een groene oever. Kleine houten paaltjes dienen als oeverbescherming.
Vooral in de luwe hoek tussen de Wittevrouwenkade en het bolwerk is een brede ondiepe oeverzone. Dat is ideaal voor drijfbladplanten en een gevarieerde oevervegetatie. Hierdoor is er ruimte voor een meer natuurlijke oever.
oevers Weerdsingel Westzijde
Op initiatief van omwonenden is het stukje Singel tussen de Monicabrug en de bocht bij het Paardenveld al in 2000 weer open gegraven. Toen startte ook het eerste project om de ecologie in en langs de Singel te versterken.
natuurvriendelijke oever en bloemrijk talud Weerdsingel Westzijde, juni 2003 natuurvriendelijke oever Weerdsingel Westzijde, feb 2019
Langs het flauw aflopende talud aan de noordzijde kwam een moerasoever. Zo’n geleidelijke overgang van droog naar nat is gunstig voor natuurontwikkeling.
Riet filtert voedingsstoffen uit het water en biedt nest- en schuilgelegenheid aan veel dieren. Om het zicht op het water voor omwonenden te verbeteren wordt de hoeveelheid riet langs de Weerdsingel ingeperkt. Aan de oostzijde van de Binnenstad, waar de Singel onderdeel uitmaakt van het beschermde Zocherpark, is riet helemaal niet toegestaan.
voorzetoever Daalsesingel
Langs de betonnen rand aan de buitenzijde liggen kokosrollen met moerasplanten. In navolging van de kokosrollen langs de Maliesingel. Bij deze vernieuwde Singel is de Initiatiefgroep niet betrokken, het werk is aan een adviesbureau uitbesteed.
Foto midden: betonrand Daalsesingel met kokosrollen als voorzetoever, okt 2016
Foto rechts: inmiddels uitbundig begroeide kokosrollen Daalsesingel tegenover Paardenveld, juli 2019
natuurvriendelijke oever Catherijnesingel
Bij de herstelplannen voor de Catharijnesingel tussen de Marga Klompébrug en de Bartholomeusbrug hebben bewoners mee kunnen denken over de herinrichting. Er worden natte vooroevers gerealiseerd en aan de centrumzijde is een inrichting aangehouden die zoveel mogelijk recht doet aan de visie van Zocher, die in de 19e eeuw het park langs de Singel ontwierp.
In september 2020 is het graafwerk afgerond en is de nieuwe inrichting vorm gegeven. Najaar 2020 komt de beplanting erin; daarna is het afwachten of alles groeit en zich ontwikkelt zoals de bedoeling.